Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Έγκλημα και τιμωρία

Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η ύβρις φέρνει τιμωρία και ότι όταν προσπαθείς να αλυσοδέσεις τον Ελλήσποντο θα επακολουθήσει το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας. Στις μέρες μας, η ρήση δείχνει να επαληθεύεται. Σήμερα, η Βουλή άφησε απλήρωτους τους υπαλλήλους του ΡΙΚ. Κάποιοι άνθρωποι θα περάσουν μια βδομάδα απλήρωτοι. Σιγά το πράγμα, σχολίασε κάποιος στην κοινωνική δικτύωση, εδώ άλλοι είναι απολυμένοι και απένταροι επι μήνες. 

Είκοσι χρόνια πριν, όταν ακόμα ήμουν μαθητής του Γυμνασίου, έζησα τις πρώτες μέρες της παράνομης ραδιοφωνίας. Ήταν ο καιρός του Ράδιο Επιστροφή. Μου ήταν πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι ένας ιδιώτης είχε την έμπνευση και την πυγμή να δημιουργήσει ένα (παράνομο) ραδιοφωνικό σταθμό. Η αστυνομία πάλι, έχοντας συλλάβει όλους τους μεγάλους και μικρούς εγκληματίες της τότε εποχής άρχισε να τρέχει και το Ράδιο Επιστροφή. Ο κόσμος, πάλι, έκανε ουρές στις εγκαταστάσεις του για να κάνει αφιέρωση! Είχε πολύ σουξέ η Πουλλού!!! Ο άνεμος της αλλαγής έφερε σιγά σιγά τον ΤΟΡ FM και το Ράδιο Super. Στις μέρες του Λυκείου ήτανε πολύ cool να αφιερώνουμε τραγούδια στις εκπομπές του Robert Kamassa και της Ιφιγένειας.. [ΣΗΜ. Πρέπει να βρώ επειγόντως τις κασέτες της Σούπερ Ιφιγένειας..]

Οι μέρες της ελευθερίας δεν ήταν πολλές. Η ελεύθερη ραδιοφωνία κατέρρευσε με το κλείσιμο του  Ράδιο Super. Το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, το "άτακτο" ήταν αποτέλεσμα μιας ερμαφρόδιτης γένεσης. Στηρίχθηκε σε κεφάλαια που ρήμαζαν τις δικές μας τζέπες (το έθιμο είναι πολύ παλιό!!!) και στη δοκιμασμένη συνταγή του clopy-paste. Άκουγες τους δύο σταθμούς και δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις ποιός ήταν ποιός! To Άτακτο ήταν το δίδυμο αδερφάκι του Super. Το πρώτο επιβίωνε όσο έβρισκε χορηγίες, το δεύτερο επιβιώνει ακόμα και σήμερα απο την μεγαλοψυχία της εκάστοτε νομοθετικής εξουσίας που του παραχωρεί το δικό μας υστέρημα. Ευτυχώς που η Ελεύθερη Ραδιοφωνία αντέχει ακόμα. Ωστόσο το σημερινό Ράδιο Super δεν είναι αυτό που ξέραμε και ο Σουπεράκος δεν δουλεύει πια εκεί αλλά στο ΡΙΚ!

Οι κουτοπόνηροι πολιτικάντηδες, στα πλαίσια του Τρίτου είχαν βρεί τον τρόπο να διορίσουν νέους μισθοφόρους για να εξασφαλίζουν την συνεχή επανεκλογή τους. Κάτι που έγινε σε άπειρες άλλες περιπτώσεις όπως ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Κυπριακές Αερογραμμές. Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη και επιτυχημένη στην μητέρα Ελλάδα. Διορίζουμε για να επανεκλεγόμαστε και επανεκλεγόμαστε για να διορίζουμε.. Κοντά στο 1999 άνοιξαν στην Ελλάδα έξι νέες αεροπορικές εταιρίες. Μέχρι σήμερα επεβίωσε μόνο η AEGEAN που στο μεταξύ είχε προνοήσει να συγχωνευτεί με την CRONUS. Καμία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ολυμπιακή και τις κρατικές ενέσεις που απολάμβανε. Η Ολυμπιακή συνέχισε να απολαμβάνει κρατικών ενέσεων μέχρι που η τρύπα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κι απ'ότι φαίνεται, στην ίδια αυτή τρύπα βρισκόμαστε κι εμείς σήμερα με το Πρώτο, το Τρίτο, την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ και τις Κυπριακές Αερογραμμές. Μόνο που για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους θα πρέπει να βρούμε το δικό μας πάτο για να έρθει και στα μέρη μας η γνώστη ρήση "Μαζί τα φάγαμε"..