Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Η σημασία της ψήφου

Στις 22 Μαϊου 2011 θα κληθούμε να επιλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στη βουλή.
Εξασκούμε ένα αναφαίρετο δημοκρατικό μας δικαίωμα, το να επιλέξουμε αυτούς που κρίνουμε ικανότερους να προωθήσουν το δημόσιο συμφέρον, το κοινό όφελος. Την ίδια ώρα όμως μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε (με εγωιστικά κριτήρια..) αυτούς που θα προωθήσουν καλύτερα τα προσωπικά μας συμφέροντα. Εδώ εντοπίζεται η πραγματική σημασία της ψήφου μας. Άν με αυτήν επιδιώκουμε να προωθήσουμε το προσωπικό μας συμφέρον ή το κοινό καλό.

Όσες δεκαετίες θυμάμαι, υπάρχει πάντα η ίδια πάλη. Πρέπει να εκλέγονται οι πιο ικανοί ή αυτοί που μας εγγυόνται την προσωπική μας εξασφάλιση; Το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα, παρουσιάζει και κάποια κενά. Ένα απο αυτά είναι το ότι άν δεν ψηφίσουμε εμείς, το αποτέλεσμα θα κριθεί απο τις ψήφους των άλλων. Είναι το αναγκαίο καλό για να μην καταρρεύσει το δημοκρατικό οικοδόμημα. Είναι όμως και κακό όταν αυτοί που ψηφίζουν είναι κατα πλειοψηφία αυτοί που ενδιαφέρονται για το προσωπικό ή το κομματικό τους συμφέρον και μόνο.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι η αποχή παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι η ίδια η πολιτεία στέρησε διαχρονικά απο τους πολίτες της το δικαίωμα της πολιτικής σκέψης. Η απουσία της πολιτικής παιδείας απο το δημοτικό σχολείο μέχρι και το λύκειο δημιούργησε γενιές άβουλων πολιτών. Η εκδίωξη των πολιτικών επιστημόνων απο το διδακτικό πεδίο δημιούργησε ένα αναποφευκτό κόστος. Το γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως επεσήμανε το συγκεκριμένο ατόπημα, η πολιτεία όμως δεν το διόρθωσε. Ίσως γιατί, πολύ απλά, δεν την συμφέρει..

Άρα όταν μιλούμε για αποχή, απάθεια και ισοπέδωση πρέπει να ανατρέχουμε πρώτιστα στην ρίζα του κακού, την ίδια την πολιτεία. Αυτούς που φρόντισαν να μας στερήσουν πρώτα την αγωγή και έπειτα (με τη δράση τους) το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Αυτούς που συνήθισαν να προσφέρουν προσωπικά ανταλλάγματα για να εξασφαλίσουν την ψήφο μας. Αυτούς που έσπειραν τους ανέμους και σήμερα θερίζουν τις θύελλες.

Στις 22 Μαϊου καλούμαστε να επιλέξουμε άν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτούς που ψηφίσαμε την προηγούμενη φορά ώστε να τους ανταμοίψουμε ξανά με τη ψήφο μας. Εκείνη τη μέρα όμως έχουμε άλλη μια επιλογή. Να τους αντικαταστήσουμε εάν και εφόσον τους κρίνουμε ανεπαρκείς.
Στις 22 Μαϊού, η ψήφος μας έχει σημασία..