Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μιά πολύ ξεχωριστή ύπαρξη..



Κάθε φορά που ακούω τη λέξη ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το μυαλό μου πηγαίνει κατευθείαν στην Αντρούλλα Ξύστρα. Ήταν το άτομο που έτρεχε  να μαζέψει αιμοδότες σε όλες μας τις αιμοδοσίες, το άτομο που με έκανε να μετατρέπω την κάθε αιμοδοσία σε μέρα γιορτής και διασκέδασης. Άν και η αιμοδοσία μου προκαλούσε πάντα νευρικότητα, κάθε φορά που βοηθούσα την Αντρούλλα να οργανώσει την επόμενη, έβρισκα την ευκαιρία να τη μετατρέψω σε ευκαιρία για διασκέδαση. Διασκέδαση γιατί με αυτή την ελάχιστη συνεισφορά καταφέρναμε να βρεθούμε για άλλη μια φορά και να παράξουμε ένα τεράστιο καλό για την κοινωνία μας.

Η είδηση του θανάτου δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Ωστόσο, όταν γνωρίζεις ότι ο θάνατος σε λυτρώνει απο τα μαρτύρια αυτής της ζωής είναι μια κάποια παρηγοριά. Πρόσφατα, χάσαμε την Αντρούλλα Ξύστρα. Έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο αλλά κέρδισε τη δική της θέση στην αιωνιότητα επιβεβαιώνοντας το ότι ο Θεός παίρνει κοντά Του τους καλούς εξαιρετικά σύντομα.Λένε ότι τους συγγενείς μας δυστυχώς δεν τους διαλέγουμε αλλά ευτυχώς μπορούμε να διαλέξουμε τους φίλους μας. Η Αντρούλλα ήταν μια πολύ καλή φίλη για όσους την ήξεραν. Φρόντιζε να τρέχει για τους άλλους, να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Πάλευε με το ίδιο ακριβώς πάθος και για τα ζώα επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι ότι η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται απο τον τρόπο που συμπεριφέρεται πρώτιστα στα ζώα.

Για την Αντρούλλα δεν ήταν φυσιολογικό να δίνονται τόσο χαμηλές συντάξεις στους ανθρώπους του μόχθου. Για την Αντρούλλα δεν ήταν λογικό να υπάρχουν πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να έχουν παράθυρα στο σπίτι τους γιατί οι "αρμόδιοι" πάντα κοίταζαν μόνο το δικό τους συμφέρον. Για την Αντρούλλα δεν ήταν αποδεκτό να ζείς δίπλα απο τα σκουπίδια, ούτε να κακοποιείς τα ζώα. Ήταν αδύνατο να υπάρχει πρόβλημα και να μην προσπαθούσε να βρεί μια λύση.Η εκκλησία ήταν κατάμεστη γιατί η Αντρούλλα προφανώς είχε πολλούς και καλούς φίλους, άτομα με τα οποία συνεργαζόταν, άτομα που βοηθούσε, άτομα που την ένοιωθαν φίλη, αδερφή, μάνα τους.Έμαθα ακόμα ότι εκείνη τη μέρα στο ραδιόφωνο μετέδωσαν τραγούδι εις μνήμη της.  

Τί ήταν αυτό που έκανε την Αντρούλλα τόσο ξεχωριστή; Η Αντρούλλα Ξύστρα ήταν μια πολύ ξεχωριστή ύπαρξη για ένα πολύ απλό λόγο. Σε ένα κόσμο νεκρό απο θέληση για διεκδίκηση και για δημιουργία ποιότητας, αυτή ήταν η εξαίρεση. Η Αντρούλλα ήταν το συνώνυμο της δράσης και της πάλης. Ήταν αυτό που μας λείπει και που ίσως δεν θα βρούμε ποτέ. Και ο πάνσοφος Θεός φρόντισε να την πάρει κοντά του νωρίς, κρίνοντας ίσως ότι μια κοινωνία τόσο ωφελιμιστική και τόσο εγωκεντρική δεν αξίζει να έχει μια τέτοια ξεχωριστή ύπαρξη μέσα της.

Άν αισθάνεσαι την ανάγκη να γίνεις κάποτε κι εσύ μια ξεχωριστή ύπαρξη σε αυτή την ανάξια λόγου κοινωνία μπορείς να ξεκινήσεις δίνοντας λίγο απο το αίμα σου, στην προσεχή αιμοδοσία..