Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Απατημένοι σύζυγοι..

Πριν απο ένα περίπου χρόνο ζήσαμε μια πολύ σοκαριστική μέρα με την έκρηξη στο Μαρί, παραβλέποντας συνειδητά το ότι ήταν η εύλογη εξέλιξη μιας παρακμιακής κοινωνίας που έχει ξεπέσει στα επίπεδα της πλήρους αλητείας. Έχοντας σαν άλλοθι το σύνδρομο του χρυσόψαρου, συνηθίσαμε να διαγράφουμε απο τη μνήμη μας όλες τις αποδείξεις αλητείας και ανομίας που ζούσαμε τα τελευταία χρόνια ( Χρηματιστήριο, S-300, Ήλιος ) αρνούμενοι να παραδεχτούμε τη φυσική συνέχιση και διόγκωση της κατηφόρας μας. Απο αυτό το συνταρακτικό γεγονός όμως, προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι που το παίζουν απατημένοι σύζυγοι.. Ένας πρόεδρος που δήλωσε με κάθε σοβαρότητα ότι δεν γνώριζε που βρίσκεται το Μαρί και πόσο κοντά βρίσκονταν τα πυρομαχικά, μια κουστωδία καλοπληρωμένων κρατικών αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι δεν ενημέρωνονταν επαρκώς απο τους υφιστάμενους τους κι ένας ολόκληρος λαός που δεν γνώριζε τη λέξη "ρουσφέτι" σε μιά χώρα που αποτελούσε το εθνικό σπόρ.. Ο ίδιος ο λαός που ψήφιζε και ξαναψήφιζε το ρουσφέτι!

Απατημένος σύζυγος ήταν για δεκαετίες ένας ολόκληρος λαός που πίστευε τυφλά σε καιροσκόπους που κατόρθωναν να τρώνε με χρυσά κουτάλια αδειάζοντας ευλαβικά τα κρατικά ταμεία.Απατημένος σύζυγος δήλωσε πρόσφατα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός όταν βουλευτής του τόλμησε να αναφέρει ότι οι προεκλογικές συμφωνίες για παροχές στις ομάδες πίεσης του προκαλούν αηδία. Ενόψει προεκλογικών μαγειρεμάτων προτίμησε να αδειάσει τον βουλευτή του που τόλμησε να μιλήσει με αφοπλιστική ειλικρίνια αφήνοντας με να εννοήσω ότι ετοιμάζεται για μία απο τα ίδια δική του διακυβέρνηση και συνάμα μου έδωσε την πληροφόρηση ότι πρέπει να αναζητήσω αλλού σοβαρούς ηγέτες. Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ είναι ένας πιο πρόσφατος απατημένος σύζυγος. Δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η σημερινη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της νομιμοποιήμενης λεηλασίας των κρατικών ταμείων εκ μέρους της συντεχνίας. Είναι για την ΠΑΣΥΔΥ σφαγιαστικά τα μέτρα που ζητά η ΤΡΟΪΚΑ απο τη συντεχνία εξακολουθώντας να παραγνωρίζει μέσα στη νιρβάνα που τη διακατέχη ότι ο κοινωνικός ιστός που διαχρονικά συντηρούσε τις δικές της κλειδωμένες αυξήσεις και τα δικά της κεκτημένα δεν υπάρχει πλέον καθώς έχει ήδη σφαγιαστεί απο τις στρεβλώσεις των σκανδαλωδών παροχών που οι εκάστοτε κυβερνώντες έδιναν στην ΠΑΣΥΔΥ για να εξαγοράζουν τις ψήφους της. Απατημένοι σύζυγοι διαδηλώνουν αυτές τις μέρες σε κυβερνητικά κτήρια, τράπεζες και τη βουλή των αντιπροσώπων παραβλέποντας ότι αυτοί συντηρούσαν το ισχύον σύστημα τόσα χρόνια με τη δική τους ψήφο, τρώγωντας τα ψίχουλα που τους πετούσαν οι επαγγελματίες καιροσκόποι!

Αρνούμενος να συμμετέχω στην ομάδα των απατημένων συζύγων ρώτησα πρόσφατα τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, όντας εξαιρετικά περίεργος, πώς είναι δυνατόν σε μια οικονομία που βυθίζεται να μήν κάνει κανένας ειθύνων νους κάτι να το αποτρέψει. Θέλοντας προφανώς να είναι ευγενικός ή διπλωμάτης απάντησε ότι το να παραγνωρίζεις τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και να επικεντρώνεσαι μόνο στα ανταλλάγματα που θα απολαύσεις μετεκλογικά είναι σημάδι ανώριμης κοινωνίας. Ίσως το να την αποκαλέσει ανάξια το θεώρησε βαρύ.. Εντούτοις, για να μην το παίζει και ο ίδιος απατημένος σύζυγος έχει συνειδητά επιλέξει απο καιρό να απέχει απο την μικρή και τόσο προβληματική μας κοινωνία.. Σε καιρούς που η παιδεία είναι το έσχατο εμπορικό αγαθό, η δική του βραχύβεια παρουσία στα Κυπριακά τεκαινόμενα υπήρξε η μόνη όαση στην θλιβερή μας κατηφόρα.

Κάποια μυαλά έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να σκέφτονται πιο καθαρά, πιο ορθολογιστικά, πιο ειλικρινά. Είναι τα μυαλά που αναπτύχθηκαν στηριζόμενα στις δικές τους δυνάμεις, τις δικές τους δυνατότητες και στην αναγνώριση αυτής τους της ιδιαιτερότητας απο το σύνολο της υφηλίου. Όταν αναπτύξεις την ικανότητα να σκέφτεσαι, μαθαίνεις να βλέπεις, να συγκρίνεις και να αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι είναι τόσο μπροστά και γιατί έχουν επαναλαμβανόμενες επιτυχίες. Βρίσκεις απαντήσεις στα απλά, τα απλοϊκά αλλά και στα σύνθετα. Διακρίνεσαι επειδή τολμάς να διεκδικήσεις όσα δικαιούσαι απο όσα συστήματα είναι διατεθειμένα να αμοίψουν την αξία και τους άξιους. Η μάζα πάλι, αρκείται στα ευκολότερα, και κυρίως στο να υποδύεται τους απατημένους συζύγους.. Ένα κριτήριο που έχω ως στοιχειώδες για τον αυριανό μας κυβερνώντα είναι η διαφάνεια και η εντιμότητα αλλά δυστυχώς μόνο ένας (μία, για την ακρίβεια..) είχε την εντιμότητα να δημοσιεύσει μέχρι σήμερα ξεκάθαρα και ευδιάκριτα το δικό της πόθεν έσχες..

Καταληκτικά, σε μιά πρόσφατη διάλεξη πληροφορήθηκα κάτι το πολύ πιο συγκλονιστικό. Η κάθε κοινωνία δεν ψηφίζει τους άξιους, τους έντιμους, τους έξυπνους, τους ανίκανους ή τους καιροσκόπους τυχαία και κατα λάθος. Επιλέγει διαχρονικά και κατ'εξακολούθηση αυτούς που αισθάνεται ώς αντιπροσωπευτικότερους του συνόλου της. Σε ελεύθερη μετάφραση, το σύνδρομο του απατημένου συζύγου είναι απλά το άλλοθι της.. Με δεδομένο το ότι το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε για άλλη μια φορά (επισημαίνω ότι οι Μάγια ποτέ ΔΕΝ είπαν ότι τέλειωνε..) νομίζω πως στα χρόνια που ακολουθούν είναι η πιο τέλεια ώρα να σοβαρευτούμε και να πάψουμε (βλακωδώς..) να το παίζουμε απατημένοι σύζυγοι.. Καλή νέα εποχή!