Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Όταν η γυναίκα του Καίσαρα χαράσσει το δρόμο της συγκάλυψης..

Στα χρόνια του Λυκείου, λίγο-πολύ μαθαίνουμε και λίγα κουτσομπολιά για τη γυναίκα του Καίσαρα (γίνεται και το μάθημα λίγο πιο ενδιαφέρον και πιπεράτο..). Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει (αλλά ισχύει και το αντίστροφο).Στην Κύπρο πάλι, μέσα απο τα 37 μου χρόνια, έχω συνηθίσει ότι η γυναίκα του Καίσαρα ούτε είναι τίμια, ούτε θέλει να το δείχνει.

Αφορμή για να θυμηθώ τη γυναίκα του Καίσαρα μου έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων όταν αποφάσισε να μην καλέσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εξηγήσει τί ήταν αυτό το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης που ίδρυσε και διαχειριζόταν κατα τη θητεία του. Προσωπικά, έχοντας ψηφίσει τον Γιώργο Περδίκη σαν κοινοβουλευτικό μου αντιπρόσωπο, δεν ανέμενα τίποτα άλλο απο το να απαιτήσει για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο λόγος που ψηφίζω τον Περδίκη είναι ένας και μοναδικός. Απαιτεί και διεκδικεί όλα όσα θα έπρεπε να απαιτούν και οι άλλοι 55. Θεωρώ στοιχειώδες μου δικαίωμα, όταν μισθοδοτώ έναν αντιπρόσωπο μου, αυτός να προασπίζεται τα στοιχειώδη μου δικαιώματα, μέρος των οποίων θεωρώ και τη διαφάνεια. Κατέληξα στον Περδίκη επειδή όλοι οι υπόλοιποι διέψευσαν εργολαβικά και σταδιακά την εμπιστοσύνη μου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που ψηφίζουν τους υπόλοιπους 55 προφανώς δεν ενδιαφέρονται ούτε για την τιμιότητα ούτε για τη διαφάνεια, ούτε για την κάθαρση όσο και άν, δημοσίως τουλάχιστον, κόπτονται περι όλων αυτών των ιδιανικών. 

Μελετώντας το πολιτικό μας σύστημα επι είκοσι και πλέον χρόνια κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Δομικά, είναι ίσως το τελειότερο σύστημα του κόσμου. Είναι σχεδιασμένο ώστε να διαχωρίζει την εκτελεστική εξουσία απο τη νομοθετική και έχει μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία να επιβλέπει αυτή τη φαινομενική ομαλότητα. Ωστόσο, απο τον καιρό του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου μέχρι και σήμερα έχουν έρθει στο φως διαπλοκές, διευκολύνσεις, κουκουλώματα, βολέματα και πολλά άλλα, κάτι που καταδεικνύει ότι ακόμα και τα τέλεια πολιτικά συστήματα δύνανται να αλώνονται εύκολα απο τους συμμετέχοντες. Δεν αρκεί να έχεις Γενικό Ελεγκτή, Επίτροπο Διοικήσεως, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο παντώς καιρού και σκέψης και την ίδια ώρα μέσω των νομοθετημάτων σου να τον καθιστάς ανήμπορο και εγκλωβισμένο σε ένα ρόλο παθητικού αποδέκτη. Προδίδεσαι εξόφθαλμα, δεν φαίνεσαι αλλά ούτε και είσαι έντιμος..

Το ότι ο Περδίκης έμεινε μόνος έναντι των υπολοίπων στο ζήτημα του Ταμείου Αλληλεγγύης δεν έχει να μου πεί κάτι ειδικά για τον Περδίκη. Βροντοφωνάζει ότι οι γυναίκες του Καίσαρα στην Κύπρο στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ούτε θέλουν να είναι τίμιες αλλά ούτε καν ενδιαφέρονται να φαίνονται ως τέτοιες.. Είτε αυτές είναι εκλελεγμένες, είτε πάλι άν απλά εκλέγουν.. Και για όσο καιρό θα παίζουν το ίδιο βιολί, εγώ και ο υπόλοιπος ελεύθερα σκεπτώμενος πλανήτης θα τους αντιμετωπίζει όπως ακριβώς τους αξίζει, σαν κοινούς απατεώνες.. Να υπενθυμίσω εδώ και την ... ραφοποίηση στη νομοθεσία περι διαφανούς χρηματοδότησης των κομμάτων για να μετρήσετε επακριβώς το επίπεδο του πολιτικού μας βούρκου.

Η οικονομική χρεοκοπία είθισται να είναι συγκοινωνούν δοχείο της ηθικής χρεοκοπίας.. Και το κάθε επόμενο κουκούλωμα που γίνεται, προδίδει τα του ήθους μας, Καίσαρες και Καισαρίνες.